Pagina's

Mijn foto
Ik ben Mij. Mama van grote zus (januari 2008) en kleine broertje (oktober 2010). Met geen ervaring heb ik mij in de wereld van naaimachines, patroontjes, stofjes, haaknaalden en wol gestort. Lees je mee?

donderdag 30 januari 2014

Poppenwiegje

Mijn buurvrouw vroeg of ik nog interesse had in een poppenwiegje. Een ouder buurmeisje was ermee uitgespeeld en aangezien ze zelf twee jongens heeft die het niet wilden hebben, vroeg ze zich af of het iets was voor mijn dochter. Voordat ik ja of nee had kunnen zeggen, had mijn dochter het in haar handen en dan krijg je het er ook niet meer uit. Het wiegje had geen bekleding, maar hier lag voor mij uiteraard een schone taak. Ik had nog meer op 'mijn lijstje' staan, maar ik vond dit zo een leuk project dat ik meteen aan de slag ben gegaan. Geschikte stof had ik gelukkig nog liggen (afgelopen jaar op de vrijmarkt gekocht).

Op internet ging ik zoeken naar een handleiding voor het maken van een hemeltje en de bekleding van het mandje. Helaas kon ik niet echt iets vinden. Ik had ook tips aan mijn moeder gevraagd (die heeft immers het oude wiegje waar mijn kinderen in hebben gelegen tweemaal bekleed), maar uiteindelijk heb ik het - eigenwijs als ik ben - toch helemaal op mijn eigen manier gedaan. In plaats van een tunneltje (het voorstel van mijn moeder) zit het hemeltje vast met elastiekjes aan de onderkant. Door aan de bovenkant de delen 2 cm op elkaar te stikken, kan het hemeltje niet naar voren of achteren schuiven.


De bekleding van het mandje heb ik dubbel gemaakt, zodat de lintjes waarmee de bekleding vast zit mooi naar binnen vallen. Uit een oude krant heb ik de bodem van het wiegje geknipt om het mooi passend te krijgen. Vervolgens heb ik deze maat op stof overgenomen. De volgende stap was het knippen van een lange strook stof (de maat van de omtrek van het mandje aan de bovenkant. De twee delen aan elkaar genaaid, waarbij ik de stof in de ronding iets liet plooien. Dit alles nog een keer gedaan en vervolgens de delen (samen met de lintjes) met de goede kanten op elkaar aan elkaar gestikt. Door een keergat open te laten, kon het geheel  met de goede kanten naar buiten gekeerd worden. De bovenkant nog even helemaal rondom doorstikken (waarbij het keergat gedicht wordt) en de bekleding is klaar.


Nu nog een dekentje voor in het wiegje. Daar heb ik al ideeën over. Dus wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

  1. leuk!!!
    mijn meisjes hadden vroeger ook zo'n wiegje.. en ook ik heb dat verschillende malen bekleed met een rood boerenbontje en een keer met de overblijfselen van de witte broderie die ik gebruikt had voor het bekleden van de wieg voor mijn jongste zoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou dat ziet er al heel erg leuk uit! En... Gaat het een gehaakt dekentje worden? :) Succes en we zien het volledige resultaat hier tzt vast wel verschijnen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen